Bekkenfysiotherapeut
Een gespecialiseerde fysiotherapeut is voor mannen en vrouwen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag onder het bekken die de blaas met het urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Annelies is in december 2019 afgestudeerd Master bekkenfysiotherapeut.
Onze praktijk is uitgerust met een elektrisch apparaat (Myomed) om bekkenbodemspieren te meten, trainen en stimuleren!
Uw fysiotherapeut is Annelies.
Covid-19 (Corona) en PICS (Post Intensive Care Syndrome)
Wij helpen mensen die corona hebben doorgemaakt bij de revalidatie.
Dit gebeurt multidisciplinair bestaande uit: Revalidatieartsen, Cardiologen, Longartsen, Huisartsen, Fysiotherapeuten, Diëtisten, Praktijkondersteuners GGZ van de huisartsen en zo nodig schakelen we andere deskundigen in zoals Ergotherapeuten en Logopedisten.
Doel
Mensen die corona hebben doorgemaakt in het ziekenhuis, op de intensive care of thuis kunnen ernstige klachten blijven ondervinden, zoals benauwdheid, vermoeidheid, spierzwakte, conditieverlies, ondervoeding en geestelijke klachten (longcovid).
Door multidisciplinair overleg proberen we de lijntjes zo kort mogelijk te houden en u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden tijdens uw revalidatie.
Dry Needling
Wat is dry needling?
Dry Needling betekent letterlijk: "droge naald", dus zonder toevoeging van medicatie.
Dry Needling wordt uitgevoerd met één acupunctuurnaald, maar het is geen acupuntuur. Acupuntuur maakt gebruik van energiebanen en dry needling is voor de behandeling van triggerpoints (pijnpunten/knopen) in een spier.
Triggerpoints of pijnpunten in spieren zijn de meest voorkomende oorzaken van chronische pijn in het bewegingsapparaat.
Dry needling is een vrij nieuwe behandelmethode en een van de meest effectieve vormen van therapie voor Triggerpointbehandeling.
Door het aanprikken van een Triggerpoint ontstaat er een reflex. Dit wordt een twitch genoemd. De spier trekt zich kort samen en ontspant daarna.
Het geeft snel een blijvende spieronstpanning en daardoor ook pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit.
Daarnaast is het zaak om de predisponerende en onderhoudende factoren van triggerpoints te onderkennen en de oorzaak, indien mogelijk, mee te behandelen.
Wetenschappelijk onderzoek naar dry needling komt de laatste jaren sterk op gang.
Via nascholing blijft de geschoolde fysiotherapeut bij.
Meer informatie is te vinden op www.dryneedling.nl
Uw fysiotherapeut is Marion.
Duizeligheidsklachten (BPPD)
Duizeligheid kan diverse oorzaken hebben
Duizeligheid of BPPD
Wie ken het niet?
Een griepje gehad en een tijdje in bed gelegen, of 's morgens willen opstaan uit bed en de hele wereld (slaapkamer) draait als een wilde om je heen. De schrik slaat je om het hart. Wat is er aan de hand?
Je valt pardoes weer op je bed. Soms ben je zelfs misselijk, maar gelukkig hoef je niet over te geven.
Deze duizeligheidsklacht of Benigne Paradoxale Positie Duizeligheid komen ergens anders vandaan.
Namelijk van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan is gelegen in de schedel bij het oor.
afb1
Afbeelding hierboven is het evenwichtsorgaan
Het evenwichtsorgaan is gelegen in het binnenoor. Het zijn 3 cirkelvormige ringen, die in 3 verschillende richtingen staan. In deze ringen zit heel dik vocht en trilharen. Bij een beweging van het hoofd gaan deze haren vertraagd bewegen in de tegenovergestelde richting. Aan beide zijde van de schedel zit een evenwichtsorgaan en zij werken beide in de tegenovergestelde richting.
Als er geen verstoring van dit systeem is gebeurt er niets en functioneert alles goed. Bij verstoring van een van de beide systemen treedt er duizeligheid en misselijkheid op. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door vlokjes of gruis.
Bij verstoring, kijken we naar de nystagmus. Dit is een verschijnsel of symptoom waarbij de ogen op een specifieke manier heen en weer bewegen, met een trage fase naar de ene kant en een snelle fase naar de andere kant. Men spreekt van nystagmus naar links of rechts naar gelang de richting van de snelle fase. Een nystagmus kan horizontaal, verticaal, of rotatoir optreden.
Afbeelding gif + bron
Therapie
De fysiotherapeut voert dan de Epley manoeuvre uit. Na 2-3 behandelingen moet de duizeligheid weg zijn.
Vaak adviseren wij een extra hoofdkussen in bed te gebruiken.
Uw fysiotherapeuten zijn Eric, Annelies en Renske.
Etalagebenen-Claudicatio Intermittens
Misschien herkent u het wel. U loopt een stukje en krijgt pijn in een kuit / been of soms zelfs beide kuiten / benen.
U kunt bijna niet meer lopen en u moet stoppen. Daarom gaat u maar zelfs staan voor een etalage van een winkel, waardoor de pijn in de benen wat af en zo kan u de klacht een beetje verbloemen.
Erg vervelend. U gaat met deze klacht naar uw huisarts.
Uw huisarts zal u dan onderzoeken. Het kan zijn dat u last heeft van etalagebenen.
Uw huisarts kan een arm / enkel index laten maken of u doorverwijzen naar de vaatchirurg. Stel dat de diagnose Claudicatio Intermittens wordt gesteld. Claudicatio Intermittens wordt ook wel etalagebenen genoemd en dit wordt veroorzaakt door aderverkalking in de bloedvaten. Vaak kom je de term sPAV tegen dit betekent "specifiek Perifeer Arterieel Vaatlijden".
De vaatchirurg of uw huisarts die u door naar een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in supergevisieerde looptherapie, terwijl u dacht dat u een dotterbehandeling zou willen krijgen.
Dit komt doordat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat supergevisieerde looptraining veel effectiever is.
U gaat onder begeleiding van een Claudicationet fysiotherapeut aan een looptraing beginnen.
De eerste tijd moet u 2x tot 3 x per week komen waarin u voorlichting krijgt van uw fysiotherapeut en de supergevisieerde looptraining.
Opsomming
Voor het stoppen met roken kunt u overleggen met uw huisarts, ook kunt u voor het afvallen en gezonder eten overleggen met een diëtiste.
U zult er verstelt van staan hoe snel u succes boekt, door de supergeviseerde looptraing en uw aangepaste levensgewoonten.
Uw fysiotherapeut is Eric.
Voor meer informatie en het laatste nieuws klik op het logo.
Handtherapie
In het dagelijks leven zijn onze handen onmisbaar. We gebruiken onze handen voor de meest uiteenlopende zaken gedurende de dag. Wanneer er last van een vinger, hand of pols ontstaat, en het bewegen niet meer vanzelfsprekend gaat, dan merkt u hoeveel u met uw handen doet. Om al die complexe genomen uit te kunnen dragen zitten onze handen bijzonder knap in elkaar. Het is belangrijk om veel kennis van de hand en pols te hebben om het herstelproces na schade in goede banen te leiden.
In de praktijk behandel ik diverse soorten hand- en polsletsels, begeleiding na een hand of pols operatie bij bijvoorbeeld een botbreuk, peesletsel, triggerfinger release, of een brunelli-plastiek.
Hier werk ik ook samen met ergotherapeute en handtherapeute Ineke Meijerhof voor bijvoorbeeld het maken van spalken of voor gericht ergonomisch advies.
Whats-App-vinger
Na de muisarm, gsm-elleboog, sms-duim, iPod-duim en het tablet-neksyndroom hebben we nu ook de WhatsApp-vinger. Allerlei benamingen voor overbelasting klachten van handen / polsen en armen die in de hand worden uitgevoerd waardoor we steeds vaker met computers, telefoons en tablets werken. Niet alleen werk gerelateerd, maar tegenwoordig, met dank aan alle sociale media, ook steeds meer in onze privé tijd.
Hoewel de benamingen wat eigentijds zijn, daardoor vaak niet serieus genomen, komen deze overbelasting klachten aan de handen, polsen en armen relatief vaak voor. Meestal geven deze klachten een behoorlijke beperking tijdens het uitvoeren van allerlei gewone dagelijkse handelingen. Gelukkig kan er veel gedaan worden tegen dit soort klachten met adviezen en oefeningen. Ook hiervoor kun je terecht bij een handtherapeut.
Uw fysiotherapeut is Annelies
Oedeemfysiotherapie en Manuele lymfedrainage
Wat is oedeem?
Oedeem is vochtophoping in een deel van het lichaam.
Dit kan zich uiten in een toename van de omvang van het lichaamsdeel. Doorgaans heeft de patiënt een zwaar gevoel, spanning, pijn of stuwing in de huid en vaak is er een verminderde beweeglijkheid.
Oedeem kan ontstaan door een aangeboren defect in het lymfesysteem, maar ook na trauma, operatie (lymfeknoop verwijdering), bestraling, infecties zoals wondroos, chronische veneuze insufficiëntie of andere obstructieve processen.
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u vermoedt dat bij u oedeem ontstaat neem dan direct contact op met uw huisarts of specialist.
De oedeemfysiotherapeut is naast deskundige op het gebied van oedeem en manuele lymfedrainage ook deskundig op het gebied van bewegen. Vaak zijn het ook gecombineerde klachten met bewegingsbeperkingen.
Uw fysiotherapeuten zijn Eric, Marion en Renske.
Behandelingsmethoden
Manuele lymfedrainage. Door het toepassen van speciale handgrepen wordt het lymfevocht via het lymfestelsel naar de niet aangedane zijde afgevoerd.
Compressietherapie. Naast manuele lymfedrainage (MLD) kan het nodig zijn dat er gezwachteld wordt om de zwelling en daarmee de klachten te verminderen. Dit zal nog een tijdje geschieden om de zwelling zoveel mogelijk terug te dringen. Hierna, als de zwelling stabiel is, wordt in overleg met u een therapeutische elastische kous (TEK) aangemeten.
Oefentherapie. Na het zwachtelen moet er actief worden geoefend. Door de combinatie van bewegen van de spieren en de zwachtel wordt de zwelling goed aangepakt. Door gerichte oefeningen kan de bewegingsbeperking en verminderde spierkracht verbeterd worden.
Ademtherapie. Specifieke ademhalingsoefeningen hebben een positief effect op het verbeteren van de afvoer van het lymfevocht.
Lymftaping. Ook kan lymftaping gebruikt worden om de afvoer van het lymfevocht te stimuleren. Deze manier van tapen verloopt in de richting van de lymfbanen en stimuleert de afvoer van het lymfevocht.
Voorlichting. Wij geven u adviezen met betrekking tot de verzorging van het aangedane lichaamsdeel om complicaties te voorkomen. Tevens leren wij u met zelfmanagement om te gaan met oedeem.
Marion, Eric en Renske zijn lid bij de NVFL.
Oncologiefysiotherapie & Oncologische revalidatie
Oncologiefysiotherapie is een 2 jarige (post hbo) specialisatie.
Kankerpatiënten ondergaan vaak een complexe behandeling. De behandeling kan bestaan uit een operatie of meerdere operaties, bestralingen, chemokuren en/of hormoontherapieën.
Hierdoor kunnen diverse stoornissen ontstaan zoals:
- Vermoeidheid
- Conditieverlies
- Spanningsklachten
- Lymfoedeem
- Fibrosering van huid/littekens
- Littekens
- Bewegingsbeperkingen
- Krachtsverlies
De oncologiefysiotherapeut richt zich op de behandeling van kankerpatiënten. Er wordt een behandelplan in overleg met u opgesteld naar aanleiding van uw hulpvraag. Hierbij wordt rekening gehouden met de aard van de aandoening en de ondergane behandeling (kan nog bezig zijn) en de sterk wisselende omstandigheden en huidige situatie.
3 Fasen
U kunt in elke fase van uw ziekte een beroep doen op deze fysiotherapeutische zorg.
We onderscheiden 3 fasen:
- Curatief: de genezende/herstellende fase;
- Palliatief: situatie waarin genezing niet meer mogelijk is;
- Terminaal: de laatste levensfase.
De behandelingen kunnen bestaan uit ademhalingstherapie, conditieverbetering, massage, mobilisering en ontspanningstherapie.
Als u in de curatieve fase, weer aan uw werk denkt, werken wij met u aan uw oncologische revalidatie om de terug in de werkkring zo optimaal mogelijk en goed te laten verlopen.
Ook begeleiden wij u in de palliatieve of terminale fase.
Mochten er zich andere problemen voordoen op het gebied van voedsel of bijvoorbeeld aanpassingen. Dan wordt er overleg gepleegd met uw huisarts of behandelend specialist voor het inschakelen van een diëtiste of ergotherapeut.
Uw fysiotherapeut is Eric.
Zwangerfit
Tijdens uw zwangerschap verandert er een hoop in uw lichaam, dit heeft gevolgen voor uw houding en uw manier van bewegen. In de cursus zwangerfit® leert u wat een goede houding is om klachten te voorkomen. Daarnaast bent u een uur lekker actief aan het sporten met andere zwangere dames, waarbij er natuurlijk de nodige tips en ideeën onderling uitgewisseld kunnen worden.
Behalve een actief gedeelte zijn er ook een aantal theorielessen waarin het wel en wee rondom de bevalling aan bod komt. Deze lessen zorgen ervoor dat u goed voorbereid aan de bevalling kan beginnen en u weet wat weeën zijn en deze door handige tips ook kunt opvangen. Een avondbijeenkomst samen met uw partner mag niet ontbreken in de cursus. Een avond waarin de partner adviezen krijgt wat te doen als de bevalling begonnen is.
Kortom een actieve, plezierige en leerzame cursus die er aan bijdraagt dat u fit door uw zwangerschap heen komt en waarbij u goed voorbereid bent voor de bevalling.
Ook na de bevalling bent u welkom bij de zwangerfit. In dit geval is de training vooral gericht op het weer aansterken van het lichaam na de bevalling. Het versterken van de bekkenbodemspieren in combinatie met de buik-, rugspieren en uw algehele conditie, zodat uw lichaam ook na de bevalling weer in een goede conditie is.
Uw fysiotherapeut is Annelies